Biologische boerderij: sinds wanneer en waarom?


Vanaf het jaar 2008 doe ik aan biologische landbouw. Een biologische boer onderscheidt zich door geen kunstmest en spuitmiddelen te gebruiken en zo min mogelijk gebruik te maken van antibiotica. Ik zat hier altijd al dicht tegenaan.

Van huis uit heb ik het agrarische leven meegekregen. Ook heb ik een studie in die richting gevolgd, waardoor het voor mij logisch was dat ik boer zou worden. Ik zat op mijn eigen boerderij altijd al dicht tegen het biologische werken aan, dus de stap was voor mij niet groot.

Er lagen mogelijkheden voor mij. Mijn grond was al ‘klaar’ voor de laatste stap. In 2008 ging ik het omschakeltraject in. Alles moet dan schoon zijn. Zowel je koeien als de grond. Je grond moet kunnen ‘leven’ zonder hulpmiddelen. Ik had mijn zaakjes al goed op orde, dus raakte niet in een zogenoemde productiedip.

Een ander, niet geheel onbelangrijk, punt, was de vraag op de markt. Als biologische boer lever je je producten aan bewuste consumenten. Er was voldoende vraag naar biologische producten, wat de keuze makkelijker maakte.

Via de biologische manier geef je het natuurlijke productieproces een kans. Het bodemleven moet zelfstandig blijven draaien. Vervolgens is de koe als het ware een katalysator. Gras wordt door een koe omgezet in melk en vlees.